Waarom mkb-bedrijven vaker met marketing uitblinken dan grote organisaties?

Waarom mkb-bedrijven vaker met marketing uitblinken dan grote organisaties?

De titel van deze blog was eerst: Wat mkb-bedrijven wel begrijpen en grote organisaties niet! Maar dat klinkt zo negatief. Het woord ‘uitblinken’ heeft een positievere klank. Recent heb ik twee uitspraken gehoord, die mij inspireerden om deze blog te schrijven. Daaruit blijkt hoe stroperig en traditioneel marketingafdelingen van grote organisaties zich soms gedragen. Wat het gevolg daarvan is? Er blijven daardoor tientallen, of zelfs honderden, businesskansen liggen is mijn conclusie.

Uitspraak 1: Bij het uitlaten van m’n hond

Echt gehoord: “Ik geloof niet dat er ooit een klant geweest is die op basis van de informatie op onze website besloten heeft om contact met mij op te nemen”. Vanwege respect voor de privacy noem ik geen naam, maar bijna dagelijks spreek ik bij het uitlaten van m’n hond een Business Development Manager van een groot gerenommeerd ICT consultancy bureau. Hij vertelde mij dat ergens aan de andere kant van de wereld marketingcontent wordt geschreven en vervolgens vertaald, maar dat dit totaal niet relevant is voor de lokale markt. Kleinere inspirerende blogs kennen zij niet en de pagina’s dikke content, geschreven vanuit ‘wij’, dus borstklopperij, wordt door geen enkele klant gelezen. Een gemiste kans noem ik dat.

Uitspraak 2: Van een voormalige marketingcollega

“Ik heb nooit begrepen waarom jij van … moest stoppen met bloggen”. Erg fijn vond ik het om jaren later te vernemen dat deze voormalige collega het voor mij op had genomen. Teleurgesteld kreeg ik het verzoek om mijn social media blogactiviteiten te staken. Zelf begreep ik het niet. Vooral omdat ik destijds een onderzoek had gedaan onder accountmanagers en aan kon tonen dat een spontaan geschreven blog extra business had opgeleverd. Persoonlijk heb ik altijd het gevoel gehad dat het in de hiërarchie niet gewaardeerd werd dat ik meer zakelijke contacten op sociale media had dan de desbetreffende collega uit het topmanagement. Of misschien heb ik dat er gewoon van gemaakt om het een plek te geven.

Ook werd er intern gesproken over ‘De MarCom-politie’ die de opdracht hadden om elke publicatie te bewaken en het merk met hand en tand te verdedigen. Op zich begrijpelijk, maar je loopt daarmee ook het risico dat het wekenlang duurt voordat een publicatie is goedgekeurd. Onlangs sprak ik een groot bedrijf die aangaf dat het, schrik niet, drie maanden! zou duren om een live webinar te organiseren, omdat blijkbaar veel internationale collega’s er zeggenschap over hebben. Dan ben je door allerlei interne regels en procedures gewoon te laat!

Wat mkb-bedrijven beter begrijpen?

Mkb-bedrijven begrijpen beter dat:

  • het tegenwoordig belangrijk is om razendsnel te kunnen schakelen als klantbehoeften wijzigen.
  • klanten zich vooral herkennen in lokaal geschreven content.
  • inspirerende en menselijke verhalen helpen om een waardevol netwerk op te bouwen.
  • elke euro in marketing ook nieuwe klanten moet opleveren of een aantoonbaar aantal sales leads.
  • interne politiek in een kleinere organisatie sneller wordt aangepakt, omdat het nou eenmaal eerder opvalt dan binnen grote organisaties.

Uitblinken voor middelgrote, grote en hele grote organisaties

Deze week kreeg een nieuwe klant van mij meer dan 50 nieuwe sales leads, die voortkomen uit professioneel geschreven blogs en een online campagne. We zijn allebei heel blij met de eerste resultaten. Maandelijks rapporteer ik de voorgang en wordt er relevante content geschreven voor een van tevoren gedefinieerde doelgroep. Dat is beter dan tienduizenden of honderdduizenden euro’s aan marketing uit te geven, zonder meetbare resultaten. Eens?

Meer sales leads en meetbare marketing?

Via een online presentatie demonstreer ik vrijblijvend hoe jouw bedrijf meer sales leads genereert. Bel mij of stuur een e-mail, want ik ga graag de uitdaging met je aan om nog meer uit te blinken, op te vallen en extra business te doen.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com – Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *