Wat schrijf je aan jouw ghostwriter?

Wat schrijf je aan jouw ghostwriter?

Ghostwriters, of schaduwauteurs, leiden een onzichtbaar bestaan. Ze zien op sociale media teksten verschijnen die van hun hand zijn, alleen staat er een andere naam onder. Ook ik heb de eer om ghostwriter te zijn en zowel persoonlijke als zakelijke verhalen op te mogen schrijven. Niets is leerzamer dan dat, omdat ik elke dag van ondernemende mensen leer door de vele interviews! Maar er is mij daarbij iets opgevallen…

Waarom lukt het schrijven soms gelijk of helemaal niet?

Namen noem ik niet als ghostwriter, maar ik heb een marketing manager als klant die boordevol energie zit en zo goed kan vertellen dat we letterlijk binnen vijf minuten altijd een inspirerend verhaal te pakken hebben. De vraag stellen ‘Wat heb je deze week meegemaakt?’ levert al mooie teksten op. Meestal ontvangt hij een uur later een blog van mij en het is maar zelden zo dat er nog een woord veranderd moet worden. Deze enthousiaste persoon beschikt over een gave als verhalenverteller die ik alleen nog maar hoef op te schrijven. “Top Ronald, te gek, plaats ‘m maar!” is echt heel fijn om als bericht te ontvangen. Maar in mijn ogen moet hij zelf de eer krijgen.

Laatst lukte het niet. Ik kreeg een e-mail van een andere klant waarin drie onderwerpen stonden zonder enige toelichting. Op zich waardeer ik het enorm dat zij mij het vertrouwen geven om vrij te denken, maar zonder aanvullende informatie kan je een onderwerp dan net vanuit een standpunt beschrijven die de klant niet bedoeld had. “Sorry voor het extra werk, het is een goede blog, maar…” kreeg ik toen letterlijk als bericht. Natuurlijk hebben we een paar uur later wel de juiste snaar weten te raken.

Wat schrijf je aan je ghostwriter?

Vanuit deze praktijkervaringen heb ik deze blog geschreven. Want wat schrijf of vertel je aan je ghostwriter zodat je van twee kanten sneller tot een goed resultaat kunt komen? Het is voor een ghostwriter enorm plezierig als er minimaal een korte en krachtige briefing gegeven wordt:

  • Wat is de kern van de boodschap? Zodat de juiste woorden in de titel staan.
  • Aanvullende bronnen, om de ghostwriter alvast na te laten denken over een aantal vragen tijdens het telefonische interview.
  • Wat wil je bereiken en zou de call to action moeten zijn? Contact opnemen, iets downloaden, deelnemen aan, etc.

Het scheelt aan beide kanten tijd, omdat het redigeerwerk voorkomt.

Aanvullend

Voor bestaande klanten ken ik de beoogde doelgroep, de buyer persona, de schrijfstijl en de gewenste grootte van een blog. Met nieuwe klanten ga ik daar graag verder over in gesprek. Als ‘onzichtbare’ maak ik ook jouw bedrijf graag zichtbaar door zowel te schrijven maar ook de geschreven content te activeren over een groot netwerk.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com – Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *