Werk in uitvoering voor mkb-ondernemers

Werk in uitvoering voor mkb-ondernemers

Mkb-ondernemers zullen in deze uitzonderlijke tijd vaker nadenken over noodzakelijke veranderingen in hun bedrijfsvoering. Digitale transformatie is daar een duidelijk voorbeeld van. Het leek mij daarom interessant om eens wat voorbeelden te geven van ‘Werk in uitvoering’ die je mogelijk op de agenda kunt zetten. Zullen we symbolisch eens wat pionnen zetten?

Pion 1: “Een goed fundament”

Een professioneel mkb-bedrijf kan niet zonder goed fundament. Toch zal het je best weleens overkomen zijn dat je een enthousiast gesprek met een leverancier hebt gehad die je vervolgens toch de order niet gunt. Je bent geschrokken van zijn of haar website of hetgeen jou verteld is komt niet overeen met datgene wat je leest of soms zelfs niet kunt vinden. Mismatches zorgen in dat geval voor het missen van orders. Een goed fundament bestaat uit een uniek concept en een duidelijke website die dit ook uitstraalt.

Pion 2: “Opvallen bij andere bedrijven”

“MKB vreest voor gebrek aan aanvragen in 2021”, las is recent in een artikel van Hét Ondernemersbelang. Als je positief wilt omgaan met deze boodschap dan betekent ‘Werk in uitvoering’ dat je er meer aan zou moeten doen om bij andere bedrijven op te vallen. Er is letterlijk werk aan de winkel. Zou dit niet het uitgelezen moment zijn om maandelijks in beeld te komen bij de bedrijven die je nodig hebt om extra aanvragen te krijgen? Bijvoorbeeld door bloggen en vloggen. Niets doen levert in ieder geval geen extra verkoopleads op.

Pion 3: “Het werk anders inrichten”

Weet je wat het versnelde digitale werken heeft laten zien aan ondernemers tijdens de coronacrisis? Vooral dat er in veel gevallen prima doorgewerkt kon worden. Maar ook nog iets anders. Als de plaats waar je werkt, het kantoor, minder van belang is betekent dat ook dat het eenvoudig is om externe werknemers bij werkzaamheden te betrekken. De vraag is daarom of je overal wel een vaste FTE voor nodig hebt of dat je bepaalde werkzaamheden wellicht beter ‘as a service’ kunt inkopen.

Zou je als ondernemer hetzelfde doen als je nu opnieuw een bedrijf zou beginnen? Dat is best een interessante vraag. Veel werkzaamheden kunnen namelijk ook door een platform van specialisten volbracht worden. Zo beginnen tegenwoordig vaak jonge startende ondernemers. Soms hebben zij helemaal niets, behalve een goed idee. Zelf heb ik mijn werk ook anders ingericht en ben ik trots dat ik nu ook videoproducties aanbied en ondernemers hun verhaal op beeld laat vertellen.

Pion 4: “Kosten besparen”

Voor veel mkb-ondernemers moeten de kosten omlaag. Begin daarom met het op de agenda zetten van grote kostenposten, zoals bijvoorbeeld de ICT. Door het schrijven van veel artikelen binnen deze branche weet ik inmiddels waar besparingen te halen zijn. Stuur een LinkedIn verzoek als je ICT gerelateerde artikelen voorbij wilt zien komen en op de hoogte wilt blijven van Cloud ontwikkelingen, Managed Services, het efficiënter inrichten van werkplekken en nog beter samenwerken. Bepaal zelf wat je ermee doet, want ik wil graag neutraal blijven voor de klanten waar ik dagelijks met veel plezier voor schrijf.

Pion 5: “Een andere invulling door sales”

Waar nog meer ‘Werk in uitvoering’ kan plaatsvinden? Mogelijk op het gebied van sales. De uitdaging is dat klanten op thuiswerkplekken moeilijker te benaderen zijn, zeker als je niet beschikt over mobiele telefoonnummers. Toch heb je de extra business van pion 2 nodig. Hoe zorg je voor acquisitie zonder klanten teveel te pushen? Vooral door op een slimme manier collega’s en tevreden klanten (ambassadeurs) ook jouw verhaal te laten vertellen. Dat is wat ik “MensenMakenMerken” noem. De aanvragen volgen dan vanzelf en dat is zelfs zichtbaar en aantoonbaar te maken…

Werk in uitvoering?

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com – Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit: