6 business tips om te scoren in lokale markten

6 business tips om te scoren in lokale markten

Ondernemende mensen zijn altijd op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen, bijvoorbeeld door zaken te doen in het buitenland. Echter is uitbreiding over de landgrenzen heen door corona een stuk uitdagender geworden. Daarom lijkt het slim om nu extra focus te hebben op lokale markten. Dus, hoe ga je nog meer geld verdienen in Nederland en daardoor andere Nederlandse bedrijven blij maken? Deze 6 tips helpen om meer nieuwe klanten in eigen land te scoren.

Tip 1: Aanvallen! Verhoog het aantal klantcontacten

De eerste tip klinkt simpel, maar een onderbuikgevoel zegt mij dat energie steken in nieuwe klanten weleens vergeten wordt. In een ver en grijs verleden moest ik als accountmanager, elke week, zo’n 60 tot 80 nieuwe klanten gebeld hebben om nieuwe orderkansen te creëren. De rekensom klopte altijd om het target te behalen, we wisten precies hoeveel activiteit ervoor nodig was. Ga daarom weer eens terug naar de kern; hoeveel contacten heb je nodig om één mooie order te scoren? Bellen kan nog steeds, maar het eerste klantcontact begint tegenwoordig vaak online. Dus moet je ook weten hoe je hier een scherpe voorzet geeft. Ken je de nieuwe spelregels?

Tip 2: Speel door heel Nederland! Vergroot je bestaande netwerk

Natuurlijk kun je de lokale businessclub bezoeken, maar zakendoen in heel Nederland gaat op een andere manier. Bedenk allereerst wie je als klant wilt hebben. Vervolgens ga je jouw bestaande netwerk vergroten door hen met een ‘neutrale uitnodiging’ in jouw persoonlijke LinkedIn netwerk uit te nodigen. Dan heb je de ‘grote vissen’ al in jouw vijver zitten en dat hengelt gewoon beter. Als het goed is zien ze namelijk elke maand, via sociale media, wel iets van jou voorbijkomen.

Tip 3: Wees je eigen woordvoerder! Durf op te vallen

Bij deze tip gaat het erom dat je jezelf allereerst een belangrijke vraag stelt; wat hebben klanten aan mijn kennis of expertise en waar ben ik goed in? Daarna ga je er alles aan doen om daarin op te vallen. Hoe? Door jouw passie, dagelijkse inspiratie, successen of verbazing te beschrijven rondom jouw ‘Thought Leadership’. Nog beter is het om het in beeld te laten brengen. Durf jij het aan om je eigen woordvoerder te zijn?

Tip 4: Versterk je team! Ga samenwerkingen aan

Nieuwe inkomstenbronnen vinden gaat vooral ook om de bereidheid hebben om samen te delen. Zoek deze samenwerkingen rondom jouw werkzaamheden. Een eigen voorbeeld: Als ICT schrijver was het voor mij logisch om ook content in de vorm van video aan te kunnen bieden. Geschreven content komt ook op een website terecht. Daarnaast wordt tekst en beeld gebruikt tijdens marketingcampagnes. Daarom zijn een videomaker, websitebouwer, campagnemaker en leadgenerator aan mijn bedrijf verbonden. Samen een succesvolle wedstrijd spelen is namelijk vele malen leuker. Wie versterkt binnenkort jouw team?

Tip 5: Omarm je fans! Zorg dat je jouw ambassadeurs kent

De samenwerkingspartners zijn sowieso jouw ambassadeurs, ook zij hebben immers een business belang. Maar wat zou er gebeuren als jouw meest tevreden klanten ook bereid zijn om je te helpen? Helpen betekent dat ze jouw bedrijf gaan promoten. Niet alleen door jouw berichten te liken, maar vooral ook te delen met hun eigen klanten. Wanneer ze dit doen? Dat vertel ik je graag persoonlijk. Net zoals bij het voetballen heb je namelijk fans nodig! Ben jij eigenlijk ook fan van je eigen klanten? Dat zullen zij alvast waarderen…

Tip 6: Ontwikkel tactische vaardigheden! School accountmanagers om tot hybride verkopers

Orders scoren doe je als accountmanagers voorzien zijn van goede verkoop skills en tactische vaardigheden. Zij moeten nog steeds om de order durven vragen en begrijpen op welk moment je dat doet. Maar een hybride verkoper weet ook hoe deuren online geopend worden. Dat eerste klantcontact aanboren vraagt om extra training. Anders krijg je een rode kaart en word je, door de klant die je wilt hebben, razendsnel van het veld gestuurd.

Succes met aanvallen!

NB: Mijn inspiratie haalde ik uit dit artikel van EXACT over de MKB Barometer 2021.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com – Tel: 06 – 14 930 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit: