>600 interviews in 2020: Wat viel op en wat kan anders in 2021?

>600 interviews in 2020: Wat viel op en wat kan anders in 2021?

Een krankzinnig jaar was het, voor iedereen, vol met onverwachte gebeurtenissen. Eind december leek mij daarom het uitgelezen moment om de balans op te maken en enkele ervaringen te delen. Op basis van wat mij als journalist met mkb-ondernemers is opgevallen heb ik 7 uitspraken geformuleerd die inspirerend kunnen zijn bij veranderingen of verbeteringen in 2021.

“De creativiteit vierde hoogtij bij ondernemend Nederland!”

Veerkracht, ondernemerschap en ‘de schouders eronder’, dat is wat ik op veel plekken heb waargenomen. Juist in crisistijd zijn er nieuwe kansen ontstaan en bleken traditionele manieren van samenwerken wel gemist te worden, maar lang niet altijd zo effectief te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld accountmanagers die nu online veel meer klanten per dag spreken dan dat zij tijdens face-to-face bezoeken hadden kunnen doen.

“Online techniek won het in eerste instantie van welzijn”

Rond maart ging het vooral om het faciliteren van online techniek. Razendsnel werd er digitaal onderwijs gegeven aan onze kinderen en werden op kantoor de vergaderzalen ingewisseld voor online thuiswerkplekken. Er werden knappe prestaties geleverd door IT afdelingen. Pas na de zomer ontstonden er discussies of iedereen daar wel zo blij mee was. Hoe gaat het eigenlijk met hen? Wellicht is het leermoment wel dat er iets eerder naar het welzijn van mensen omgekeken moet worden, maar soms is daar simpelweg de tijd niet voor. Als de nood hoog is worden de vakantieverloven van IC medewerkers ook ingetrokken en komt hun ‘welzijn’ ook op de tweede plaats.

“Er is werk, alleen moet je het (willen) zien”

Respect heb ik voor cafés die nu niet meer hun winst halen met het verkopen van alcohol, maar met het bezorgen van wintermaaltijden. Er zijn veel meer voorbeelden, waar er anders gekeken werd naar werk. Onder de indruk was ik van een bericht in de media waaruit bleek dat stewards en stewardessen werden omgeschoold als zorgverlener binnen verpleeghuizen. Vriendelijk, dienstbaar zijn en service verlenen is namelijk de kern van datgene waar zij goed in zijn. Het leermoment is om crisissituaties altijd te blijven geloven dat jouw kernkwaliteiten ergens van betekenis zijn.

“De app-gap tussen privé en zakelijk”

Wat ik met ‘de app-gap’ bedoel? Het viel mij op dat we op onze smartphone of tablets in onze privésituatie overal apps voor gebruiken, maar dat het appgebruik bij kantoorwerkzaamheden zich vaak nog beperkt tot Microsoft 365 applicaties. 2020 heeft duidelijk gemaakt dat er nog veel bedrijfsprocessen zijn die nog onvoldoende door middel van apps toegankelijk zijn. Ik voorspel dat er in 2021 veel meer aandacht komt om ook andere bedrijfsprocessen beter mobiel beschikbaar te maken, zodat er geen enkel verschil meer is tussen werken thuis of op kantoor.

“We willen elkaar letterlijk vaker zien, mensen zijn sociale wezens”

Wat nog meer opviel in 2020 is de enorme toename op sociale media van het aantal video’s. Mijn persoonlijke mening is dat er meer dan ooit behoefte is om succesverhalen van andere ondernemers te horen en van elkaar te leren. Durf jij het aan om in 2021 letterlijk in beeld te komen? Samen met jouw klant is nog leuker. Het schept daarnaast een nog intensievere band met de persoon die bij jou een order getekend heeft.

“Digitaal veilig zijn gaat om vertrouwen en veel menselijke aandacht”

Volgens mij is het stadium dat je als mkb-ondernemer denkt dat je digitale veiligheid zelf wel kunt realiseren allang gepasseerd. De materie rondom digitale veiligheid is namelijk te complex. Het gaat niet alleen om veilige hardware, software en cloudoplossingen, maar ook om veilige internetverbindingen. Wie je dat vertrouwen geeft bepaal je natuurlijk zelf. Wel hoop ik dat al die artikelen die geschreven zijn over phishing, cybercrime en veilig thuiswerken ook bij jouw collega’s bekend zijn. (Laat ze anders met mij linken, want dit soort artikelen deel ik bijna wekelijks)

“De kracht van communicatie zit in de herhaling”

Wat er in sommige gevallen echt anders kan? Dat is het begrijpen dat je minimaal twee keer per maand van je moet laten horen. Eenmalig iets doen werkt niet. Op het moment dat het nodig is moet je bij jouw klanten op de radar zijn. Dat moment kun je niet exact voorspellen, daarom zit de kracht in de herhaling. Relevante blogs en vlogs zijn het middel om jouw website vaker te laten bezoeken. Werkt dat? Ja! Dank aan al die nieuwe klanten die mij in 2020 op die manier hebben gevonden.

Een gezond, veilig en succesvol 2021 toegewenst!

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com – Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit: