Top ondernemers scoren 7 x ‘ja!’

Top ondernemers scoren 7 x ‘ja!’

Hoe kwam ik tot deze titel? Vooral omdat ik vanuit de praktijk ervaar dat er veel bedrijven zijn die nog jammerlijk vaak ‘nee’ als antwoord moeten geven op een aantal belangrijke vragen. Maar ik hou van positieve berichten. Met volle overtuiging geloof ik dat bedrijven meer klanten binnenhalen als ze deze zeven vragen met ‘ja’ kunnen beantwoorden. Wat is jouw score?

Vraag 1: Val je voldoende op?

Producten en diensten die lijken steeds meer op elkaar en zeggen dat je servicegericht bent, klantvriendelijk of ‘flexibel’ is tegenwoordig niet genoeg. Er zijn ongetwijfeld een aantal kernwaarden die jouw bedrijf uniek maken, maar heb je deze kernwaarden weleens door jouw klanten laten vertellen? Daarmee val je op! Want mensen kopen in veel gevallen op basis van ervaringen van anderen.

Vraag 2: Zijn jouw verkopers ook marketingmachines?

Het vak van verkopers verandert. Klantcontacten manifesteren zich steeds vaker online. Weten jouw accountmanagers klanten geboeid te houden via het internet? Verkopers die marketingmachines zijn begrijpen hoe zij een persoonlijke twist kunnen geven aan online klantcontact. Zij blijven daardoor bij bestaande en nieuwe klanten langdurig in beeld. Niet alleen door te zenden, maar vooral ook door te reageren.

Vraag 3: Weet je hoe jouw online netwerk vergroot?

Eerlijkheidshalve verbaast het mij dat er ondernemers en managers zijn die nauwelijks tijd vrijmaken om hun online netwerk te vergroten. Zou het kunnen dat zij niet weten hoe dat moet of is het slechts een kwestie van een overvolle agenda? Volgens mij zijn het vooral gemiste kansen. Sterker nog, de kans bestaat dat je veel marketinggeld hebt uitgegeven maar dat dit onbekend blijft bij een voor jou relevante doelgroep. Dus, heb je zelf voldoende buyer persona’s in jouw persoonlijke netwerk waar je graag mee in contact komt?

Vraag 4: Kennen klanten jouw unieke verhaal?

Een merkwaardige vraag misschien, maar het gaat over de gedachte dat de meeste bedrijven hun unieke verhaal ergens op de ‘over ons’ pagina neerzetten. Dan nu de vraag hoe vaak je vandaag een aantal ‘over ons’ pagina’s bezocht hebt? Waarschijnlijk niet veel. Een uniek verhaal kun je natuurlijk ook vertellen, net zoals Floris Venneman van Bureauvijftig. Dit is slechts een voorbeeld ter inspiratie. Zouden we niet eens wat meer tijd moeten nemen om naar unieke ondernemersverhalen te luisteren? Persoonlijk krijg ik er dagelijks energie van. Ook omdat het gelukt is om via ondernemersverhalen een aantal klanten van mij met elkaar te laten samenwerken. (Activatie noem ik dat)

Vraag 5: Sluit jouw content aan bij de ‘customer journey?’

Er zijn bedrijven waar marketingactiviteiten vooral bestaan uit het schieten met hagel. Beter is om na te denken welke content je aanbiedt in elke fase van het verkoopproces. Een nieuwe klant, die bijna een beslissing gaat nemen, kan over de streep getrokken worden na het lezen van een whitepaper. Wil je vooral het aantal prospects vergroten dan is het bijvoorbeeld slim om uitdagingen van specifieke branches te beschrijven. Zo laat je aan een grote doelgroep zien dat je hen begrijpt. Vervolgens kun je antwoorden op deze uitdagingen beschrijven vanuit een expertrol en nog meer nieuwe klanten interesseren.

Vraag 6: Gebruik je verschillende soorten content?

Elk bedrijf haalt meer klanten binnen wanneer er (nog) beter nagedacht wordt over verschillende soorten content. Waar kun je aan denken? Bijvoorbeeld kleine ‘teaser video clips’, om op sociale media mee op te vallen, of jouw ondernemersverhaal in beeld. Denk ook aan klantverhalen, maandelijkse blogs, verhalen over ervaringen van medewerkers en whitepapers. Natuurlijk zorg je dat deze verschillende soorten content afgestemd worden op het desbetreffende kanaal.

Vraag 7: Weet je hoeveel verkoopleads jouw marketinginspanningen opleveren?

Zullen we een extra verkoper aannemen of toch maar iemand voor marketing? Ongetwijfeld is deze vraag weleens gesteld. De vraag is vooral wat extra business oplevert, maar deze keuze maken is uitdagend. Of niet? Het gaat erom dat je via maandelijkse marketinginspanningen ook weet welke klanten met een overmatige interesse naar jou aan het kijken zijn. Dan krijg je een betere focus op die bedrijven die jou een topondernemer vinden.

Allemaal ‘ja?’

Ik help je er graag bij, de antwoorden zijn er al. Er is niets leuker dan samen nieuwe klanten scoren.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com – Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit: