Klap eens in je handen voor onze zorgverleners!

Klap eens in je handen voor onze zorgverleners!

Groot respect is wat zij verdienen. Zij zijn jarenlang ondergewaardeerd door onze overheid, maar hebben er recent 8% loonsverhoging bijgekregen. Juist nu blijkt dat onze samenleving in tijden van nood niet zonder hen kan. Schud hen nu niet de hand, maar applaudisseer eens een keer voor ze. Het zijn onze zorgverleners! Zij kunnen niet zoals ons de adviezen van het kabinet volgen. Kijk maar:

Grote groepen vermijden…

Dat zal bij zorgverleners niet gaan, omdat steeds grotere groepen mensen een beroep op hen doen. Zij gaan dagelijks naar hun werk met de wetenschap dat er honderden mensen langs de zorgbalies komen. Ook zij zullen angst kennen, maar voelen zich verantwoordelijk om juist nu te helpen. Denk maar eens aan al die mensen die in poliklinieken werken, bijvoorbeeld Radiologie afdelingen of de laboratoria waar bloed wordt afgenomen. Daar passeren meer mensen dan in het kamertje van de huisarts.

Werk thuis als het kan…

Er zijn zorgverleners die dat doen, maar dan werken zij bij mensen thuis. Zij moeten wel de deur uit, want anders vallen belangrijke zorgtaken stil. Want wat zou er gebeuren als een groot gedeelte van de thuishulp medewerkers niet meer naar hun cliënten zou gaan? Dan worden mensen plotseling niet meer gewassen, wordt er niet meer gekookt en belanden mensen die zorg nodig hebben in een isolement. Zelf thuisblijven zal voor deze zorgverleners een moeilijke keuze zijn, omdat de werkdruk nu al groot is.

Vermijd sociale contacten…

En hoe zit het dan met al die zorgverleners die met veel energie in verpleeghuizen of andere zorginstellingen werken? Hun cliënten kunnen ze niet zomaar in de kou laten staan, sterker nog er zal in tijden van nood een extra beroep op hen gedaan worden, omdat de familie tijdelijk niet meer komt en een lief kaartje van de kleinkinderen onvoldoende is.

Ook zorgverleners zullen ziek worden

Huisartsen, chirurgen en verplegend personeel kunnen ziek worden. Natuurlijk is ook het advies voor hen op thuis te blijven als ze klachten van koorts hebben, alleen zit het niet in hun aard om dit snel te doen omdat ze er juist nu voor anderen willen zijn. Zij staan in de frontlinie terwijl wij op onze thuiswerkplek zitten.

Hoe kunnen we nu zelf de zorgverleners helpen?

Door ervoor te zorgen dat we de kans verminderen dat onze zorgverleners ziek worden. Blijf vooral thuis als jouw zorgklachten niet urgent zijn of uitgesteld kunnen worden zou mijn advies zijn. Dan kunnen urgente gevallen geholpen worden en bestaat er een grotere kans dat onze samenleving weer snel gezond is. En zorg voor een gepaste afstand als je bij een balie staat als je plotseling zorg nodig hebt.

Morgenochtend zwaai ik haar uit, mijn partner werkt voor de afdeling Radiologie.

Met trots geschreven vanaf mijn thuiswerkplek.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *