Marketing Automation? Soms is het beter te stoppen!

Marketing Automation? Soms is het beter te stoppen!

Stoppen met marketing automation? Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat dit voor ondernemers of directieleden soms een betere beslissing is dan ermee door te gaan. Vooral omdat de kosten aanzienlijk kunnen oplopen, doordat het meest essentiële onderdeel van marketing automation vergeten wordt of er onvoldoende kennis aanwezig is om het zelf te onderhouden. Wat ik gesignaleerd heb komt vanuit de praktijk.

Echt gebeurd…

Namen van bedrijven noem ik niet, vanwege respect voor de privacy. Maar er was eens een groot internationaal bedrijf die meer dan honderdduizend euro investeerde in een prachtige oplossing van Oracle, genaamd Eloqua, om marketingcampagnes volledig te automatiseren. Veel kostbare interne sessies volgden van consultants met dure uurtarieven. De tooling was overigens fantastisch. Er ontstond alleen een ‘klein probleempje’…

Het ontbrak aan actuele content en een goed onderbouwd plan!

De conclusie was dat er vooral naar de technologie gekeken was, zonder vooraf na te denken of er wel relevante content aanwezig was voor de verschillende doelgroepen. Het meest essentiële ontbrak daarmee en wat er was bleek sterk verouderd te zijn. Daarnaast konden marketingmedewerkers erg goed ‘product denken’, maar bleken zij niet te beschikken over het creëren van een duidelijke en herkenbare rode draad. Als je namelijk de marketing automatiseert ga je het bijvoorbeeld ook hebben over waarom je iets doet, wat jou anders maakt dan anderen en welke voordelen dat voor klanten oplevert. Wie begrijpt dat menselijke waarden en story telling tegenwoordig belangrijker zijn om mee op te vallen dan producten en diensten heeft al drie interessante blogonderwerpen, (waarom, wat en welke), te pakken.

Hoe zit het met Marketing Automation voor mkb-bedrijven?

Er zijn in Nederland veel commerciële bureaus die marketing automation tools aanbieden. Ook zij zijn vaak vanuit een technische achtergrond ontstaan waarbij het soms ontbreekt aan zaken als creativiteit, content en saleservaring. Daarnaast zijn er mkb-bedrijven die wel een werkende oplossing gekregen hebben, maar vervolgens niet verder begeleid worden bij het gebruik ervan of het schrijven van content. Marketing blijft echter een vak ook als je het over het technische woord ‘automation’ hebt, is mijn conclusie. Wie opnieuw naar het plaatje kijkt boven deze blog ziet als eerste het lampje van ‘idee’ staan. Dat is niet voor niets.

Start alleen met marketing automation als dat idee er is!

Succesvolle marketing automation is afhankelijk van een goed concept, een logische rode draad, inspirerende teksten, relevante onderwerpen, een goed netwerk en vooral ook duidelijkheid over wat het resultaat zou moeten zijn. Anders koop je een hele dure lege doos en is er geen continuïteit waarmee je met jouw bedrijf op de radar blijft bij nieuwe klanten. Marketing automation moet daarnaast aantoonbare verkoopkansen opleveren en uitermate eenvoudig in gebruik zijn. Eens?

Reacties worden op prijs gesteld.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Dat betekent het idee, de gebruiksvriendelijke marketingmachine met verkoopkansen en het bouwen van netwerken in één hand…

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com – Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *