En ineens dacht ik: “Succesvolle ondernemers doen aan delen!”

En ineens dacht ik: “Succesvolle ondernemers doen aan delen!”

Elke week schrijf ik tientallen verhalen op van ondernemers en specialisten uit allerlei branches. Door hen raak ik telkens enorm geïnspireerd. De afgelopen week had ik ineens zo’n ‘AHA’ moment, nadat ik er een paar had geïnterviewd. Zou het kunnen zijn dat succesvol ondernemen tegenwoordig afhankelijk is van samen delen en een andere mindset? Succesvolle ondernemers doen namelijk iets anders dan de meeste bedrijven:

Zij kopen niet alles zelf, maar delen capaciteit!

Mijn ‘AHA’ moment begon tijdens een telefonisch interview met een Microsoft Azure specialist, de bekende public Cloud oplossing. Het gesprek begon merkwaardig: “Ik heb net m’n auto de deur uitgedaan…” Waar zou dit interview heengaan? dacht ik nog. Al snel legde deze enthousiaste Microsoft MVP de link tussen het samen delen van een auto of fiets en datgene wat er in de public Cloud gebeurt. Feitelijk deel je met z’n allen een computer en profiteer je van de schaalgrootte. Omdat je jouw fiets of auto ook niet de hele dag nodig hebt ontstaan er, door te delen, ook kostenvoordelen. Microsoft kunnen we, met recht, best een succesvolle onderneming noemen die dat delen begrijpt.

Consumentenbehoeften worden gedeeld

Het zijn restaurants, hotels, energieleveranties en zelfs opleidingen die gedeeld worden op grote platformen. Je kent ze vast wel en hebt er ongetwijfeld weleens iets afgenomen. Lekker alles bij elkaar, zodat je zelf jouw meest optimale keuze kunt maken. Directeur Jitse Groen van Just Eat Takeaway, beter bekend als Thuisbezorgd, was laatst bij het tv programma Jinek en heeft een vermogen opgebouwd wat in de miljarden loopt. De bedrijven die dit doen gebruiken de winnende combinatie van het breed delen van consumentenbehoeften zonder zelf over de assets te beschikken. Behoorlijk slim! Booking.com heeft geen hotels, AIRbnb geen huizen en Jitse Groen kookt waarschijnlijk alleen thuis of opent de voordeur voor een collega die een pizza komt brengen.

Logistieke- en distributiebehoeften worden gedeeld

Het was mijn eigen zoon die mij aan het denken zette. Hij is vijfentwintig jaar en nogal ondernemend. Enkele maanden geleden begon hij een internetbedrijf. Vanuit deze ervaring richt hij zich nu vooral op fulfilment. “Pap, binnenkort kunnen startende internetbedrijven bij ons kantoorruimte huren en de fulfilment, het verwerken van alle bestellingen, gaan wij dan voor al die internetbedrijven doen”, wist hij mij laatst te vertellen. Beginnende internet bedrijven kunnen zo sneller starten, omdat zij zelf geen kosten hoeven te maken voor het inrichten van een distributie- of inpakcentrum. Ze delen namelijk gezamenlijk de fulfilment service. De jonge generatie bedenkt iets en zij kopen en doen niet alles zelf meer. Sterker nog, soms starten ze met helemaal niets, omdat ze via online platformen en online connecties razendsnel andere mensen bereiken, hen overtuigen voor hun idee en zelfs investeerders weten te vinden.

Generatiekloofje wellicht?

Zelf ben ik geboren in 1968. Mensen van mijn generatie en die daarna hebben geleerd dat bedrijven bestaan uit directies, verkoopafdelingen, marketingafdelingen, financiële afdelingen, logistieke afdelingen, juridische afdelingen en nog heel veel meer afdelingen. Het is het principe van alles zelf willen doen, in eigen beheer houden en niet los durven laten. Is dat wel het juiste businessmodel voor 2021? Voor veel bedrijven zal het ‘anders moeten doen’ en kostenbesparing hoog op de agenda staan bij het maken van het businessplan voor 2021. Inmiddels denk ik dat er kansen liggen.

Het kan namelijk zo zijn dat je een collega hebt die op een ‘stilstaande auto’ lijkt en dure werkkilometers maakt. Je betaalt hem of haar wel, maar je profiteert er niet honderd procent van. En toen kwam ik ineens tot de volgende conclusie:

Ik word zelf ook gedeeld!

In het verleden deed ik marketing voor een grote internationale organisatie, nu voor tientallen MKB en MKB+ bedrijven. De klanten die ik heb kiezen ervoor om onder andere conceptbepaling, contentmarketing en het opbouwen van grote netwerken niet meer zelf te doen. Ze delen mijn sales- en marketingervaring. Dat doen zij omdat ik met een bewezen online formule salesleads genereer, een rijdende auto voor hen ben en de racefiets als dat nodig is…

Geïnspireerd geraakt?

Dan wordt delen gewaardeerd. Contact opnemen ook, dan kunnen we samen nog meer ervaringen delen.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com– Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *