PUSH & PULL ideeën: Hoe krijgen mkb-ondernemers méér klanten?

Nieuwe verkoopkansen starten tegenwoordig anders. Kijk maar naar deze interessante push en pull methoden om nieuwe klanten te winnen:

‘Nieuwe klanten binnenhalen is voor veel bedrijven ‘duwen en trekken.’ Die gedachte schoot ineens door mijn hoofd toen ik nadacht over het schrijven van de beloofde tweede blog over de manier waarop bedrijven een betere liquiditeitspositie verkrijgen. “Er nieuwe goed betalende klanten bij krijgen”, schreef ik in de vorige blog. Maar zo eenvoudig blijkt dat voor veel mkb-ondernemers niet te zijn. Daarom hoop ik dat deze ‘push en pull’ blog’ jou inspireert en eens een ander licht werpt op de manier waarop je bij nieuwe klanten binnenkomt en hen aan kunt trekken.

Pushen? Tsja, waar druk je op…

Is het letterlijk de deurbel bij een nieuwe klant die je indrukt of druk je toch liever de toetsen in van je smartphone om als eerste een ‘deur’ te openen? Je kunt het allebei nog steeds proberen, maar vanwege onze ‘druk-druk-druk maatschappij’ blijven vele deuren via deze twee manieren toch vaak gesloten. Gevoelsmatig hebben belbureaus het de laatste jaren zwaarder gekregen en wordt er sinds de introductie van de privacywetgeving vaker om een ‘bel mij (alstublieft) niet (meer!)’ verzocht. Daarom heb ik de tip om eens wat vaker ‘digitaal aan te bellen.’ Mijn ervaring: Het werkt! Deze tip vraagt natuurlijk om enige uitleg.

“Digitaal aanbellen?”

Onder ‘digitaal aanbellen’ versta ik de kunst om met een neutrale relevante uitnodigingstekst via LinkedIn binnen te komen bij iemand die jou nog niet kent maar die jij wel graag als klant zou willen hebben. Het grappige is dat dit eigenlijk lijkt op het ouderwetse onaangekondigd ‘aanbellen bij de deur’. Ook dan zeg je niet meteen, als de voordeur opengaat, welke spullen je komt brengen. Tenzij je kaas of eieren aan de voordeur verkoopt.

Graag laat ik je zien dat een neutrale en relevante uitnodigingstekst ervoor zorgt dat meer dan 40% gewoon ‘ja’ zegt op jouw LinkedIn uitnodiging. Bij verschillende klanten waar ik “Marketing as a Service’ aanbied boeken we prachtige resultaten met het opbouwen van relevante netwerken. Een extra tip: Het werkt fantastisch bij mensen die overdag moeilijk te benaderen zijn, denk aan het onderwijs of de zorg. Zo kom je toch met hen in contact.

Waarom deze manier van ‘digitaal aanbellen’ zo effectief is? Daar heb ik wederom een eenvoudige uitleg voor. Symbolisch kun je overal gaan vissen, maar is het veel waardevoller als de gewenste vissen alvast in je vijver zitten! Dan vang je namelijk de vissen die je wilt hebben en kun je een stuk efficiënter hengelen! Hoe je zo’n waardevolle uitnodigingstekst maakt? Bel met je smartphone of stuur een LinkedIn bericht. Meer tips geef ik weg tijdens een persoonlijk gesprek, want er is nog steeds niets mis met samen een kop koffie drinken. (Ik drink ‘m zwart overigens)

Pull, is hoe je klanten aantrekt

Als het over ‘pull’ gaat is de eerste vraag: “Hoe aantrekkelijk ben je eigenlijk als mkb-bedrijf?” Want je wil dat nieuwe klanten vanzelf naar je toekomen, dus zonder te pushen. Dan zullen klanten al op de website moeten begrijpen met wie zij een relatie aangaan en welke voordelen hen dit oplevert. Je zou de inhoud van de website daarom kunnen vergelijken met daten. Een ‘zakelijk blauwtje’ loop je in ieder geval als:

  • je alleen maar vanuit jezelf vertelt zonder de uitdagingen van de klant te benoemen. (Dat komt helaas vaker voor dan je denkt)
  • de website niet geschikt is voor mobiel. Want ook zakelijke websites worden vaker vanaf een smartphone dan vanaf een laptop bezocht.
  • je verkeerde of onduidelijke foto’s plaats. De beelden moeten wel kloppen met de tekst die erbij staat.
  • er informatie gegeven wordt die verouderd is en niet meer klopt.

Alle vier de punten gecheckt en eens dat het op daten lijkt?

Extra aantrekkelijk

Hoe win je het als mkb-ondernemer nog meer van anderen en krijg je er nieuwe klanten bij? In ieder geval door te laten zien wat jouw kennis en expertise is, bijvoorbeeld door middel van inhoudelijke whitepapers of maandelijkse blogs. Aandacht is immers belangrijk voor de stabiliteit van elke (klant)relatie en als het goed is gaan mensen relaties met elkaar aan om van elkaar te leren en verder te groeien.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com – Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *