5 slimme tips voor MKB ondernemers om geld te besparen

5 slimme tips voor MKB ondernemers om geld te besparen

Er zijn grofweg twee manieren om een betere liquiditeitspositie te verkrijgen. Ten eerste door er nieuwe, goed betalende, klanten bij te krijgen. Ten tweede door alle onnodige kosten te inventariseren en er wat aan te gaan doen. Op het gebied van kosten treden vaak verrassingen op. Vandaar dat ik je als eerste, bij de start van 2020, deze 5 slimme tips geef om geld te besparen:

Tip 1: Zorg ervoor dat functies meetbaar zijn

De grootste kostenpost is in veel gevallen het personeel. Eens? Wellicht een gevoelig onderwerp, want natuurlijk gun je iedereen een baan. Toch zijn er genoeg vacatures die ingevuld worden, omdat….tsa, waarom eigenlijk?

Vaak wordt bij de vervanging van een werknemer automatisch een vergelijkbare vacature opgesteld. Maar klopt dat eigenlijk wel, of is dat wellicht het moment om eens na te denken over een goedkoper alternatief? Een uitdagende vraag is bijvoorbeeld of je als ondernemer meer sales nodig hebt, of dat het zinvoller is om extra marketinggeld te spenderen. Veel ondernemers kennen niet zomaar het antwoord op deze vraag. Mijn persoonlijke conclusie: In beide gevallen moeten zowel sales als marketing meetbare resultaten kunnen laten zien. De realiteit? Dat is dat er maar weinig MKB bedrijven zijn die precies weten wat een uitgegeven marketingeuro aan salesleads, of extra omzet, heeft opgeleverd. Slim is om er in dan in ieder geval iets aan te doen.

Tip 2: Voorkom onnodige werkzaamheden

Wat nog meer onnodig kostbaar is? Dat zijn accountmanagers die veel kilometers maken en tijd besteden aan prospects die achteraf niet interessant blijken te zijn. Slimmer is om eerst een saleslead vooraf goed te laten kwalificeren, bijvoorbeeld samen met een afdeling verkoop binnendienst. Daar worden accountmanagers overigens ook heel blij van. Daarnaast heeft de digitalisering het mogelijk gemaakt om ook eens wat vaker online met klanten in gesprek te gaan. Dat scheelt tijd en geld. Daarom leek het mij interessant om eens een prikkelende vraag te stellen: “Wat is beter, twintig online reacties geven op blogs van klanten die je graag zou willen hebben en alvast het gesprek starten of er twee op een dag onaangekondigd bezoeken?” Heel veel eerste klantcontacten beginnen tegenwoordig ‘anders’ is na 25 jaar sales- en marketingervaring mijn persoonlijke conclusie. De ondernemer die dat begrijpt bespaart heel veel kosten.

Tip 3: Check of de klant blij is met…

Hoe je als ondernemer nog meer geld bespaart? Door eens op een andere manier naar het klantcontact te kijken. Zakendoen heeft namelijk met mensen te maken en veel werkgevers gaan er zomaar vanuit dat er een relatie tussen klant en accountmanager mogelijk is. Vreemd eigenlijk, want in elke relatie geldt dat twee partijen elkaar niet aardig hoeven te vinden of op elkaar uitgekeken kunnen zijn. Daarom tip 3b: Vraag eens aan accountmanagers met wie zij nooit (meer)denken zaken te doen. Geef deze klanten vooral aan een andere collega. Vier mensen worden er blij van. Twee accountmanagers, de klant en de ondernemer die geen geld meer uitgeeft aan een zakelijk huwelijk wat zou uitmonden in een scheiding. Dat laatste is pas echt kostbaar.

Tip 4: Maak een lijst van al je kosten

Recent heb ik dat ook gedaan. Zo kwam ik erachter dat ik een abonnement had van een boekhoudpakket met een koppeling naar mijn zakelijke bankrekening. Maar ik gebruik het niet meer, omdat m’n boekhouder nu alles voor mij regelt. Energiekosten, verzekeringen, kantoormaterialen, autokosten, reiskosten en nog heel veel meer horen natuurlijk ook op dit lijstje. Het is misschien even saai werk om te doen, maar reuze nuttig!

Tip 5: Ga samenwerken met andere ondernemers

Dankbaar ben ik. Omdat het mogelijk geweest is om in 2019 groei te bereiken door een aantal fantastische samenwerkingen, waardoor ook het aanbod vergroot is. Webbouwers, marketingorganisaties, privacy- en communicatiespecialisten en IT bedrijven zorgden ervoor dat het klantenbestand sterk kon groeien. Dat leverde een aanzienlijke besparing op in acquisitiekosten. Daarom promoot ik als tegenprestatie graag de blogs en artikelen van klanten. “Wat geschreven wordt moet immers wel gelezen worden” is altijd mijn uitspraak. Ga samenwerken en promoot elkaar voor een (nog) groter bereik. Het is als zelf ervaren dat 1+1 ineens 3 kan zijn…

Zijn er meer tips om kosten te besparen?

Ja, maar dan wordt deze blog wat lang. Met alle plezier leg ik uit hoe ook jij op een slimme manier ervoor zorgt dat marketinginvesteringen meetbare salesleads opleveren. Dat voorkomt veel onnodige uitgaven. Maar ook vertel ik graag hoe je in 2020 met minder kosten meer mensen inspireert, bereikt en tot klant maakt.

Een gezond, gelukkig maar vooral ook slim 2020 toegewenst.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com- Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

NB: In de volgende blog zal het gaan over de tweede manier om een betere liquiditeitspositie te verkrijgen; datgene wat ondernemers kunnen doen om er nieuwe klanten bij te krijgen. Jezelf inschrijven voor de netsO nieuwsbrief kan op de homepage van mijn website.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *