5 gedachten over het businessplan van 2021

5 gedachten over het businessplan van 2021

Hoe uitdagend wordt het businessplan van 2021? Dat leek me een interessante vraag om te stellen nu iedere ondernemer of afdelingsmanager weer plannen voor volgend jaar aan het maken is. Ongetwijfeld zal het het businessplan voor 2021 er compleet anders uitzien ten opzichte van 2020. Naar verwachting zal er minder ‘copy-paste’ plaatsvinden van eerdere plannen die niet uitgevoerd zijn. Ze zijn waarschijnlijk al achterhaald door de tijd…

Gedachte 1: “Is het tijd voor een andere aanpak?”

Klopt het oorspronkelijke idee waarmee je bent gaan ondernemen nog wel met de realiteit? Helaas zijn er sectoren die zwaar getroffen zijn door de huidige crisis en zich opnieuw moeten beraden. Ook sectoren die profiteren, zoals bijvoorbeeld de ICT-sector, zullen moeten kiezen voor een andere aanpak waarmee zij hun voorsprong kunnen behouden. (De ABN schetst vier interessante scenario’s voor de ICT-sector in dit gerelateerde artikel in Computable)

Gedachte 2: “Zijn klanten wel op de gebruikelijke manier te bereiken?”

In je businessplan een grootschalig evenement benoemen heeft, zolang er geen antivirus is, weinig zin. Ook spontaan een klant bezoeken zal vaker betekenen dat je voor een dichte deur staat omdat de contactpersoon bij de klant thuis aan het werk is. Maar hoe houdt je dan wel contact met je doelgroep? Mobiele telefoonnummers in CRM systemen zullen steeds belangrijker zijn, evenals de inzet van sociale media en online campagnes om continue bij klanten in beeld te blijven. Het is nu de tijd om de klantgegevens zo compleet mogelijk te maken.

Gedachte 3: “Waarin zit nu echt het onderscheid ten opzichte van concurrenten?”

Dit is wat ik een ‘Spiegel-voorhouden-moment’ noem. Het gaat in veel gevallen niet meer om jouw product of dienst, maar vooral om de manier waarop je onderneemt en er voor klanten bent. Is dat voldoende beschreven en duidelijk gemaakt, bijvoorbeeld op jouw website of in blogs? Het is wellicht een prima moment om eens wat meer menselijke waarden te benadrukken in jouw businessplan. Dat betekent meer aandacht voor het ‘hoe’ dan het gebruikelijke ‘wat’.

Gedachte 4: “Welke managers zijn in staat om zich aan te passen?”

Stel voor dat je als ondernemer bezig wilt gaan zijn met iets wat in strijd is met je bestaande businessmodel. Waarschijnlijk ben je dan met iets goeds en vernieuwends bezig. Maar welke managers zijn in staat om zich aan te passen als deze verandering in eerste instantie inbreuk doet op hun huidige positie? Gelukkig zijn er genoeg managers die in veranderingen vooral kansen zien. Jij ook? Dit is misschien een confronterende gedachte, maar managers die goed zijn in veranderen blijken in veel gevallen erg succesvol te zijn. Anders houd je mogelijk jarenlang dezelfde businessplannen…Dus durf creatief te zijn en buiten de gebaande paden te gaan!

Gedachte 5: “Is het businessplan wel outsite-in?”

Denk je dat je weet wat de klant wil, of weet je het zeker? Deze vraag heeft te maken met ‘ivoren toren gedrag’ waarmee de plannen te ver afstaan van de realiteit die klanten verwachten. Hoe je meer in de schoenen van klanten kunt staan? Volgens mij door vaker met hen te communiceren, te weten wat er speelt en te begrijpen wat ze van je verwachten.

Zijn dit gedachten om eens samen over door te praten?

Ervaringen in het maken van businessplannen delen we graag. Neem er ruim de tijd voor, giet niet alles in beton en zorg dat je ruimte overhoudt om, als het nodig blijkt te zijn, aanpassingen te kunnen maken.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com – Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *