> 500 interviews in 2019: Wat viel op en wat kan anders in 2020?

> 500 interviews in 2019: Wat viel op en wat kan anders in 2020?

Het tweede decennium van de 20e eeuw is aangebroken. Dat leek mij een uitgelezen moment om de balans eens op te maken. In 2019 had ik het namelijk het genoegen om meer dan 500 interviews te doen met ICT bedrijven, marketingorganisaties, financiële bedrijven, uitzendorganisaties en nog heel veel andere MKB en MKB+ organisaties. Op basis van datgene wat mij is opgevallen heb ik 8 uitspraken geformuleerd en lees je in deze blog waar er mogelijk veranderingen of verbeteringen gaan plaatsvinden:

“Er is behoefte aan vereenvoudiging en gemak op de werkvloer”

Een belofte van de digitalisering is dat mensen efficiënter met elkaar gaan samenwerken. De realiteit is echter dat veel werknemers de dagelijkse druk ervaren van veel verschillende applicaties, tools en apparaten. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom veel IT bedrijven eigen interfaces bouwen om het gebruikers eenvoudiger te maken. Recent werd ik geconfronteerd met nog een voorbeeld van ‘vereenvoudiging.’ Een klant vroeg mij waarom ik nog met een laptop werk. “Ik moet toch kunnen schrijven?” reageerde ik met enige verbazing. De voorspelling van deze klant is dat onze smartphone de computer wordt die je in een station plaatst die voorzien is van monitor en toetsenbord. Is dit het begin van het einde van de laptop? We zullen het gaan het zien.

“Privacy bestaat alleen op papier”

Nadat ik mij ging verdiepen in de zogenaamde ‘Cloud Act’, kom ik tot deze conclusie. Deze wet zegt dat Amerikaanse opsporingsinstanties, zoals de FBI, ook toegang mogen hebben tot gegevens die wereldwijd bij datacenters staan die in handen zijn van Amerikaanse directies. Dat zijn er overigens steeds meer. Is het daarom dat de Duitse Rijksoverheid een oproep aan de Nederlandse regering gedaan heeft om samen een Europees Cloudnetwerk te bouwen? We leven in een digitaal tijdperk waar je door het downloaden van een foutieve app al kan worden afgeluisterd. Jouw en mijn privacy beschermen lijkt daardoor een onmogelijke opgave. Eens? Wat in 2020 anders zou kunnen is dat we er wat vaker bij stilstaan dat data vooral met macht te maken heeft. Dus gaat het ook om het beschermen van onze concurrentiepositie.

“Leveranciers praten graag over producten, maar klantverhalen zijn interessanter”

Op de contentkalenders van (ICT) leveranciers trof ik vaak producten aan. Maar tussen producten en diensten zit meestal niet het onderscheid, wel in de manier waarop een en ander wordt aangeboden en hoe dat door klanten gewaardeerd wordt. Mijn oproep voor 2020: Meer klantverhalen! Die gaan namelijk over ervaringen van mensen die anderen kunnen inspireren om met jou zaken te doen.

“Adoptie heeft meer aandacht nodig in 2020”

Recent las ik dat 1 op de 3 medewerkers niet beschikt over voldoende digitale vaardigheden. Ook dat 80% van hen vindt dat hun werkzaamheden er wel afhankelijk van zijn. Daar valt dus winst te behalen in 2020. Als er te weinig aandacht voor adoptie is dan kom je er later achter dat de software wel is aangeschaft maar niet gebruikt wordt. In 2019 heb ik bij verschillende klanten duidelijke stappenplannen bedacht en beschreven rondom adoptie. Ook in 2020 help ik er graag bij.

“Websites hebben vaak teveel content”

Als je een bedrijf begint wil je (te)veel vertellen, dat deed ik ook in de eerste versie van mijn website. Beter is om te ‘verleiden.’ Als suggestie kan je jouw ‘waarom’ ook in een whitepaper beschrijven, met als voordeel dat geïnteresseerden hun e-mailadres achter moeten laten om de whitepaper te downloaden. Is het tijd voor een rebranding, een andere aanpak in 2020 om misschien wel het beter mobiel geschikt maken van jouw content?

“Traditionele directies en millennials vormen een uitdagende combinatie”

Voor diverse klanten heb ik geschreven over de verwachtingen van jonge medewerkers ten opzichte van werk. Het heeft onder andere te maken met het loslaten van hiërarchie en het geven van verantwoordelijkheid. Dat is niet binnen ieder bedrijf vanzelfsprekend. Loop je zelf tegen de uitdaging aan om millennials binnen te houden, dan heb ik diverse tips voor je. Ook breng ik je graag in contact met bedrijven die kunnen helpen om sterke teams te bouwen van mensen die bestaan uit medewerkers uit verschillende generaties.

“Ondernemers of directieteams krijgen niet altijd alles te horen”

Wat ik daarmee bedoel? Bijvoorbeeld dat veel IT managers in eerste instantie bang waren voor de Cloud. Het zou hun werkzaamheden veranderen of in het ergste geval doen verdwijnen. Inmiddels werkt zo’n 50% van de MKB bedrijven in de Cloud en zien IT managers het voordeel om de vrijgekomen tijd beter te besteden aan de ondersteuning van de business, het databeheer en de bedrijfsapplicaties. Het deed mij ook denken aan een andere situatie van jaren geleden. Als accountmanager kon ik een complex grafisch product van een concurrent vervangen, maar dat lukte niet. De complexheid gaf de desbetreffende operator namelijk status. Hij was er belangrijk door want alleen hij kon een en ander bedienen. Daarom helpt het soms om te klankborden bij een externe, neutrale partij. Er kunnen immers ongemerkt persoonlijke belangen spelen.

“Disruptie is overal”

Er zijn producten op de markt waar je netwerkkabels in stopt waarmee het (wereldwijde) beheer, het volledige netwerk en de veiligheid van data automatisch op het allerhoogste niveau geregeld zijn in een Cloud omgeving. Zelf heb je er geen omkijken meer naar en je hoeft er geen netwerkspecialisten voor op de loonlijst te hebben staan. Natuurlijk zal je jezelf nog steeds moeten wapenen tegen externe datadragers die de veiligheid kunnen aantasten. Er bestaat inmiddels ook Associatieve Intellligentie, waarmee je 80% van data modelling tijd kunt besparen, omdat de technologie de context begrijpt. Er zullen daardoor minder data professionals nodig zijn, maar bedrijven hebben wel razendsnel toegang tot de juiste gegevens. Wat is de rol van een boekhouder als de ondernemer tegenwoordig zelf de administratie met een app kan doen? Hoeveel accountmanagers zijn er voor acquisitie nodig als je vooral online aan nieuwe klanten komt? Hebben MKB bedrijven nog dure reclamebureaus nodig sinds er radarmarketing bestaat? Inderdaad disruptie is overal! Ik werd er zelf enkele jaren geleden door getroffen en besloot op tijd een nieuwe uitdagende wereld in te stappen. Doe je mee?

Graag tot ziens in 2020!

Heb je vragen over wat je gelezen hebt of wil je met jouw bedrijf nog beter op de radar komen in 2020, neem dan contact met mij op. Reacties worden enorm op prijs gesteld evenals het delen van deze blog.

Doe het netsO! concept – creatie – activatie

Ronald Ostendorf – netsO – www.mensenmakenmerken.com- Tel: 06 – 149 30 377 – E-mail: info@mensenmakenmerken.com

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *